Reisadvies Frankrijk
Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Parijs, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.
Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.
De laatste ontwikkelingen in Frankrijk
De Franse autoriteiten handhaven verscherpte veiligheidsmaatregelen. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Vanwege de dreiging van terroristische aanslagen is de noodtoestand nog steeds van kracht en zijn er verscherpte grenscontroles ingevoerd. U moet in het bezit zijn van een geldig reisdocument om Frankrijk in of uit te reizen. Zie ook de rubriek ‘Terrorisme’.
Blijf op de hoogte
Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.
Of abonneer u op het reisadvies.
Algemeen
Door sociale onrust kunnen er ongeregeldheden voorkomen in grote steden zoals Parijs en hun voorsteden (banlieues). Mijd plaatsen waar gedemonstreerd wordt en andere samenscholingen zijn.
Als er ongeregeldheden zijn, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten.
Verkeersveiligheid
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Frankrijk op de website van de ANWB.
Noodsituatie
Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.
Nederlandse ambassade in Parijs
Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.
Heeft u hulp nodig?
Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
Criminaliteit en Terrorisme in Frankrijk
Op invalswegen bij grote steden kunnen criminelen actief zijn. Zij bedreigen en beroven automobilisten. Wees alert op personen die zich ophouden bij stoplichten. Vergrendel bij stilstand de autodeuren en houd de ramen gesloten.
Terrorisme
In 2015 en 2016 vonden in Frankrijk terroristische aanslagen plaats.
De Franse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, de veiligheidsmaatregelen verscherpt en roepen op alert te zijn. Deze zijn nog steeds van kracht. Er zijn verscherpte grenscontroles en belangrijke plaatsen worden extra bewaakt. Ook zijn er extra identiteits- en bagagecontroles op wegen, stations, vliegvelden en in het openbaar vervoer. De maatregelen kunnen leiden tot vertraging bij het reizen.
Volg de aanwijzingen van de autoriteiten. Informeer u voordat u op reis gaat over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren. Zie ook het Engelstalige advies van de Franse regering over hoe te handelen in het geval van een terroristische aanslag.
Lokale wetten, regels en gebruiken
Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Frankrijk bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.
Blijf bereikbaar in noodsituaties
In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gezondheid
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.
Reisdocumenten en visa
U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.
Tips van de ambassade
Wilt u werken, studeren of u vestigen in Frankrijk? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.